Роман Федчук идва във Варна с цигулка Гуарнери от XVI век,

...
Роман Федчук идва във Варна с цигулка Гуарнери от XVI век,
Коментари Харесай

Именит цигулар идва във Варна с цигулка Гуарнери от XVI век

Роман Федчук идва във Варна с цигулка " Гуарнери " от XVI век, на каквато е свирил самият Паганини. Това е огромната изненада, която сервира на варненските меломани за XX Великденски музикален фестивал именитият цигулар Роман Федчук, проф. по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. Очаквахме да го чуем с цигулка " Гуаданини “ от XVIII век, само че вместо това той идва във Варна с още по-голям уникат, направен цели два века по-рано от Джузепе Гуарнери в Златния век на лютиерството, както назовават XVI век.

Самият Николо Паганини, " Цигуларят на дявола ", е покорил света с " Гуарнери ". А измежду бългapите, които свирят на скъпи принадлежности от огромната Кремонска школа (Hиĸoлo Aмaти, Джyзeпe Гyapнepи и Aнтoниo Cтpaдивapи), са Mинчo Mинчeв и Mилa Гeopгиeвa със " Cтpaдивapиyc “, Васко Василев с " Амати “ и Becĸo Eшĸeнaзи с " Гyapнepи дeл Джeзy “.

И по този начин, в Симфоничния концерт на 5 април във Варненската опера ще имаме редкия късмет да се насладим на брилянтния тон на " Гуарнери “, в осъществяване на Роман Федчук и това безспорно ще бъде извънредно събитие. С Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър №3 от В. А. Моцарт.

Ще чуем също Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов, обичаната творба на пианиста Руслан Павлов, с чието осъществяване преди време той остави трайни следи в съзнанието на ценителите. В програмата на концерта е включена и Увертюра-фантазия " Ромео и Жулиета “ от П. И. Чайковски.

Преди концерта, проф. Роман Федчук ще показа скъпата цигулка " Гуарнери " на 3 април, 13.00, Сцена Ротонда на конференция, открита и за любопитна аудитория. Ще разберем каква е историята на тази цигулка, на която той има привилегията да свири, чие владеене е тя, какъв брой висока е цената и застраховката й и каква в действителност е тайната на нейния магически глас. Дали в действителност майсторите лютиери от Кремонската школа са употребявали изчезнала порода смърч от България за специфичната лакировъчна примес на своите неповторими принадлежности...

На срещата, на която ще участват учениците от неговия майсторски клас, той ще опише за работата си по плана на фондация " Европейска музикална академия “, ще разгласи стипендиантите, определени от него за присъединяване в Летния музикален фестивал – Прага 2019, дава обещание и музикални изненади.

Присъствието на Роман Федчук във Варна изискуем на фондация " Европейска музикална академия " с изп. шеф Теодора Димитрова. Тя показва във Варна своя нов план " Университет за теб “, ориентиран напълно към млади цигулари във възрастова група до 18 години – възпитаници, на които следва да създадат избор по какъв начин да продължат образованието си. Всяка година фондацията ще кани във Варна професор от задграничен университет, който организира майсторски класове, провежда състезания, фестивали и в същото време развива сполучлива концертна активност. За екипа е от изключително значение точно персона от подобен висок сан да съобщи многостранния си опит на младежите, тръгнали по пътя на сложното изпълнителско изкуство.

Изборът на Фондация " ЕМА " за 2019 година e известният цигулар Роман Федчук от Украйна, професор по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. Още по време на образованието си в Музикалното учебно заведение " С. Крушелница " в Лвов, той е считан за един от най-обещаващите гении на неговото потомство. На 11 години към този момент свири с Лвовската филхармония, а първия си огромен триумф реализира на Международния музикален конкурс " Дж. Кочиан " в Чехия през 1985 година Продължава образованието си в именитата консерватория " Чайковски " в Москва, специализира при световноизвестните цигулари Д. Сиганов и И. Стърн. През 1991 година става лауреат на огромния интернационален конкурс " Vianna da Motta " в Лисабон, печели награди на редица интернационалните музикални състезания като F. Kreisler 1992, Пражка пролет 1992, V. Huml 1993, IV музикален конкурс Gernbach 1996.

Концертира като солист на филхармониите в Киев, Загреб, Западнобохемския симфоничен оркестър, Virtuosi Pragensis, Чешката камерна филхармония, и е чест посетител на европейски музикални фестивали Iserlohn в Германия, Тour във Франция, Chursachsischer Sommer в Германия, Международния фестивал за музика и танци в Убеда, Испания, Международните музикални фестивали в Москва, в Бохемия и други

Свири в разнообразни европейски камерни обединения в Италия, Германия и Русия, бил е концертмайстор на фамозните " Московски солисти “ с началник Юрий Башмет.

След като се реалокира да живее в Прага, основава Международния отбор на солистите " Concertino ", в чийто състав влизат единствено младежи и сполучливо концертира с него освен в Чехия, само че и в други европейски страни. В съдействие с арфистката Стания Рамешова основава дуета " Ренесанс “, който се радва на огромна известност в Прага, други чешки градове, също в Генуа, Милано, Убеда, Оренсе, Москва. Концертира на сцената на Volksoper във Виена, дружно със сопраното Режина Ренцова, с която записва CD " Masters of Romanticism ", издава и други компактдискове. Изявява многостранния си гений и като пианист в клавирния квартет " Лудвигски пиано квартет ".

БИЛЕТИ:

Online в Еventim.bg посредством услугата Print@Home:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/tmpc-varna-21/promo.html…

Каса ТМПЦ, пл. " Независимост “ 1, пон-пет 9.00-20.00, отмора 13.30-14.30; съб 10.00-19.00, отмора 13.30-14.30; нед 11.00-16.00, без прекъсване; тел. 052 665 022; Заявки: тел. 052 665 051, 052 665 020, www.tmpcvarna.com

Каса ФКЦ - всеки ден 10.00-21.00, отмора 14.00-14.30, 16.30-17.30, тел. 052 685 214
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР